VII - Alhambra

N, 14 okt, 2021 (Reisi 7. päev).



Hommikusöök hotellis - ports oleks võinud suurem olla ja kohv parem, muidu hommikusöök ok. Hotell oli muidu väga timm. Koridoris leiame viida suunaga terrassile ja läheme vaatama - täitsa kaunid vaated üle linna, hommikuvalguses.





Hotellidega on nagu mingi maagia - vaid loetud päevad tagasi oli väga raske mõistliku hinnaga öömaja leida. Nüüd, 3-4p hiljem on hinnad mitu korda langenud. Ehk järsk hooajalõpp? ..





Täna on kaks kohta, kuhu tahaks jõuda - Nevada Shopping (no mis?) ja Alhambra. Kuna meil on Nasrid'ide paleede külastus kl 15:30 (muiste sai sinna üldpääsmega sisse, mingi hetk aga läks ülekoormus liiaks, tehti kindlad kellaajad eelregistreerimisega), võtame Nevada Shopping Centre' kõigepealt ette.





Blogikirjutaja liigsest ostlemisest vaimustuses ei ole (oot-oot, vaatame tõele näkku, t-särke on ikka tarvis :P), kuid nooremad põlvkonnad peavad sellest rohkem lugu, nii et võtan rahumeeli ette ühe kena kohviku ja timmin head kohvi maitsva koogi kõrvale, nõnda üsna mitu tundi, kuni esimene uudishimu rahuldatud on. Kaubavalik on üsna erinev Eestist, samas on mitu nime, mis siin suurtes kaubakeskustes vabalt saadaval on. Shopingukultuur on üldiselt au sees, tullakse peredega, tullakse üksi.. minnakse käed-jalad bling-blingi ja gucci-muccit täis :-)





Keha kinnitatud ja meeled rõõmsad, liigume Alhambrasse edasi. Inimesi on veidi vähem, kui pühapäeval - saab täitsa vabalt liikuda. Alhambra seisab endiselt sama koha peal täies hiilguses ja maailma huvi seda siia Granada servale vaatama tulla on endiselt väga suur.















Piiranguid on palju rohlem kui varemalt (eriti nasriidide paleed - näiteks seljakott ei tohi ka enam seljas olla (?), pead näpu otsas kandma, või kõhul), nt id-kaarti ja pileteid skänniti neli (!) korda. Turvameestearmee on ka suurenenud, aga no kuidagi tuleb seda inimhulka ohjes hoida :-) Koroonapiiranguid on üks - mask siseruumides. (Hispaanias on hetkel nakatumine väga madal,  samas kui Eesti on okt. keskel maailma tipus, nakatumisnäitaja poolest).





Alhambra fenomen on kohati lausa sõnulseletamatu, kuid põhjusi ikka on. Arhitektuur on säilinud ja siin asus viimane moslemite kants, Nasriidide dünastia. Nii et võimas ja kaunis arhitektuur ja legendid ajaloost - ongi magnet niisugune, et hoia piip ja prillid. Kui ääretult ilus oleks siin olla, kui inimeste hulk oleks väiksem.. et rahulikult kõndida, mõtelda, et olid ajad :) Või miks mitte päris hiilgeaegadel, kusagil 600-700 aastat tagasi.




Taaskord veendusime, et kui tahta rahulikus tempos ringi vaadata, siis võta rahulikult terve päev - alad on suured, vaadata on palju. Iga osa vähemalt tund, Generalife aiad 2-3 tundi. Veel valgel ajal asume siit Granadast teele ranniku poole, Cartagena suunas. Sõita on meil veidi üle kolme tunni, kuid pikkade vahemaade läbimisega harjub kiirelt ja aeg läheb päris ruttu. Loojangupaiku ahhetame ja ohhetame jälle mägede ja maastike ilu üle ja pimedas oleme öömajas kohal (hotell Portmán).




Päeva läbisõit ~370km

Comments

Popular posts from this blog

VI - Sevilla

V - Bolonia

X - Midagi kokkuvõtteks ka?